4 Ocak 2019 Cuma

KAPADOKYA'DA GEZİLMESİ VE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

                                            


Kapadokya denilince ilk akla  balonlar, peri bacaları veya doğal oluşumlar olabilir. Ama Kapadokya gibi bir yer sadece akla gelen bir kaç şeyden ibaret değil yani her yerini gezmeye kalksan  araban olsa dahi  bir hafta ayrılması gereken şahane ötesi bir yer. Fakat neden bir defa gezelim ki demi  bir defa da her kısmını gezip de bir daha gelmeye bir nedeniniz olmasın mı ?
Tabi kide olsun bu yüzden ağır ağır anı yaşayarak gezin bu kültürel doğal yeri derim ve bir yeri gezerken oraya gereken zamanı ayırın bırakın gezemediğiniz yeri bir daha kine gezersiniz.

Şimdi gelelim Kapadokya nedir ve neresidir ? 

Kapadokya UNESCO tarafından da dünya kültür mirası ve dünyanın yeni 25  harikasından 5. sıraya girmeye layık görülmüş güzelliklere sahip ve kültür, doğa, sanat, tarih ve  spor aktivitelerinin gerçekleştirildiği olağanüstü oluşumlarıyla tanına bir yerdir.
Kapadokya Anadolu'nun ortasında Nevşehir ili merkezde olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerininde bir kısmını çevreleyen bir bölge.

Konum

Kapadokya nasıl oluşmuştur ?


Bu soruya hemen hemen herkesin küçükte olsa bir cevabı vardır çünkü  ilkokulda dahi bu tür oluşumlarla ilgili bilgiler öğretilir.
Bu oluşumlar tahminen 25 milyon yıl, bilimsel olarak 10 milyon yıl önce Erciyes Dağı, Melendiz Dağı Hasan Dağı ve yerel volkanlardan çıkan tüflerin şu anki kapadokyanın   göl içinde birikip dolmasıyla ve yanardağlardan püsküren asitlerin sert tabakaları olustuırmasıyla  daha sonrada milyonlarca yıl  hafif malzemelerin yağmur, sel suları ve rüzgar yoluyla aşındırılmasıyla oluşmuş daha sonrada insanları yaşam mücadelesi vererek kimi zaman evlerini kimi zaman ibadet edecek kutsal mekanlarını  kimi zamanda savaş sıralarında savunma sağlayacak yeraltı şehirleri ve kalelerini taşları oyarak oluşmuştur.


Öncelikle belirtmekte fayda var Kapadokya bir ilçe veya kent ad değil,  bölgeye verilen bir addır. Pers dilinde 'GÜZEL ATLAR ÜLKESİ' anlamına geliyor. Bu ad altında 6 farklı Nevşehir'e bağlı bölge var.
BUNLAR;
1-ÜÇHİSAR
2-ORTAHİSAR
3-ÜRGÜP
4-GÖREME
5-ÇAVUŞİN
6-AVANOS

                  ÜÇHİSAR GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

 ÜÇHİSAR KALESİ

 Kapadokyanın en görkemli yerlerinden bölgenin en yüksek peri bacası olan ve zamanında  oyularak yerleşim yeri olusturulmuş mükemmel bir yapıya sahip ve Kapadokya'nın kapısı olarak bilinmektedir.
Günü batırmak veya yeni güne başlarken seyre dalmak için çok güzel bir nokta olarakl bilinmekte. Buradan Kapadokyanın neredeyse tamamı ve  Erciyes Dağı görünüyor buraya çıkıp tarihi yerlerini  gezebilir veya manzaraya  seyre dalabilirsiniz.
Kalede eskiden yaşam varmış fakat  artık  kimse yaşamıyormuş çünkü yumuşak toprak olduğu için olası bir çökmeden korkuluyor.


GÜVERCİNLİK VADİSİ

                                                              kaynak:tripadvisor
Üçhisar-göreme arasında 4 km'lik bir alanda bulnuyor. Vadiye ismini zamanında burada yaşayan insanların güvercinler için vadilere oyarak  açtığı güvercin yuvaları veriyor. yürüyüş yapmak, güvercinleri izlemek ve harika fotoğraflar çekmek için şahane bir yer.

ORTAHİSAR KALESİ
                                                                                      kaynak:tripadvisor
Burası Nevşehir-Ürgüp yoluna 1 km uzaklıktadır.Bölgede köy yaşantısı hala devam ediyor ve büyük bir peri bacasından oyulmuş kale ile eteklerinde taş evlerden oluşuyor. Bölgenin ilk ve tek Etnografya Müzesi'de burada bulunuyor.
86 metre yüksekliğiyle Kapadokya'nın en büyük peri bacası deniliyor . Görmeden geçilmeyecek kadar güzel yapıya sahip mutlaka gidin.

                        ÜRGÜP GEZİLECEK YERLER

Hiç şüphesiz ki Kapadokya'nın ünlenmesinde büyük rolü olan Nevşehir'in bir ilçesidir.

ÜÇ GÜZELLER
                                                                              kaynak:tripadsivor
İnterette ''Kapadokya'' yazıldığında genel olarak böyle bir peri bacalarıyla karşılaşmanız muhtemel çünkü Kapadokya'nın simgesi halini almış olan bu yapı tam görmelik ve fotoğraf çekmelik, birde her tarihi yerin olduğu gibi bir hikayesi var;
Bir zamanlar bir kralın kızı bir çobana aşık olmuş ve kral bir prensesin çobanla evlenmesine karşı çıkmış ama prenses saraydan kaçıp  çobanla evlenmiş ve bir zaman sonra çocukları olmuş ama kral yinede prensesi affetmemiş, bu duruma daha fazla katlanamayan kral aileyi öldürmesi için askerlerini göndermiş,  prenses bu durumdan kurtarması için tanrıya dua etmiş işte o anda taşa dönüşmüş.
Yıllar boyunca da böyle anlatılmış.
Öndeki tek olan peri bacası ''Çoban''  altta ki birbirine bitişik olanlar ise 'Prenses''ve ''Çocuğu''denilmiş.
Burası yol üzerinde bir yer ve manzarasında da peri bacası oluşumları olduğunan dolayı  bir çok ziyaretçisi var. sakın Ürgüp'e giderken yol üzerinde burada mola vermeden geçmeyin.

TEMENNİ TEPESİ

                                                                              kaynak: tripadsivor
Temenni Tepesi Ürgüp'ün hemen üstünde yer alan görkemli bir yer  ve bu tepeden bütün Ürgüp ve Erciyes  görünüyor. Buraya ismini veren ağaca bez parçaları bağlanarak dilek tutulmasıymış. Burada 2 adet kümbet ve anıt mezar bulunuyor.

                        GÖREME GEZİLECEK YERLER

Göreme bölgesi en çok peri bacası oluşumlarının görüldüğü

yer ve resmen Kapadokya'nın kalbi sayılır.

AŞK VADİSİ

                                                                                   kaynak:tripadvisor
Aşk vadisi de görülmesi gereken oluşumları bizlere sergiliyor ve balonlarında iyi hava şartlarında uğrak noktası diyebiliriz. Eğer evlenme teklifi falan edecekseniz burayı tercih etmenizde fayda var sonuçta aşk vadisi.
Burası Üçhisar-Göreme yolundan başlayıp Göreme-Avanos yolunda son buluyor ve burada yürüyüşler yaparak manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.

GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ

                                                                           kaynak:sabah.com
Kapadokya'nın  en önemli yerlerinden yani burayı gezmeden , görmeden Kapadokya'yı gezdim denemez bile diyorlar.
Burası içinde kayalara oyulmuş  6 kilise ve 2 manastırdan oluşmaktadır. Bu kiliseler: Yılanlı Kilise,
Azize Barbara Kilisesi, Karanlık Kilise, Çarıklı kilise, Tokalı kilise ve manastırlar ise Kızlar ve Erkek Manastırı olarak 2 tanedir. Gezmek için 1 2 saatenizi ayırmanız gerekiyor.
Giriş ücreti 30 lira ama müze kart geçerli eğer müze kartı kullanıyorsanız Kapadokya'ya gelirken yanınıza almayı unutmayın!!

GÖREME AŞIKLAR TEPESİ

Göreme'yi tepeden mi görmek istiyorsunuz , Oteller, Dükkanlar, Evler hepsi ayağınızın altında mükemmel bir manzaraya karşı fotoğraf çekinebilirsiniz. Burayı sakın es geçmeyin .
Nerdeyse her yerde şurayı görmelisiniz burayı görmelisiniz burası çok önemli diyorum ama Kapadokya gerçekten öyle bir yer beni büyüledi adeta.
Ben burada böyle bir kaya oluşumu buldum eğer doğru pozisyonu yakalarsanız uçurumdaymış  gibi fotoğrafını hemen hemen yakalayabilirsiniz.


ZEMİ VADİSİ

                                                                          kaynak:tripadvisor

Nevşehir-Ürgüp yolu kıyısında görülmeye değer bir yer ve güzel yürüyüş yollarından oluşmaktadır.

                           AVANOS GEZİLECEK YERLER


PAŞABAĞ 

Göreme-Avanos yolu üzerinde bulunan yine görülmeden geçilmemesi gereken bir yer demek zorundayım çünkü peri bacalarının şapkalı örneklerini çok iyi yansıtan bir yer ve tarihi olarak üç başlı peri bacası Aziz Simoun'a adanmış .

ZELVE VADİSİ 

Ve yine olmassa olmaz Kapadokya'nın en önemli açık hava müzelerinden mükemel oyulmuş yerleşim yerleri ve kiliselerden oluşmakta  olan vadide 15 kilise bulunuyor. 10 lira giriş ücreti var ama  keşfetmeye değer bir yer.

 DEVRENT VADİSİ

Perili vadi veya hayal vadisi olarakta bilinmekte olan bu vadi U şeklini almış bir ucu Avanos bir ucu Kızılçukur, Paşabağ ve Zelve bölgenin ortasında yer alıyor. Bu vadide birçok insana ve hayvana benzeyen oluşumlar  buluyor ama bunların  başını deve şeklindeki peri bacası ve ellerini açmış dua eden Meryem Ana peri bacası çekiyor. Gezmeye görmeye ve fotoğraflamaya doyulmayacak bir yer.

                  ÇAVUŞİN KÖYÜ GEZİLECEK YERLER


Çavuşin yerleşim yerleri arasında  en eskiye dayanan bir yerleşim yeri olarak biliniyor ve en eski kiliselerde burada bulunmaktadır.

KIZILÇUKUR VADİSİ

Kızılçukur genellikle güneşi batırmalık romantik, anlar yaşamalık yerlerin başını çekiyor.
Bu bölgeye tabelalarda ve her yere yazılmış yazılarla kolaylıkla bulabilirsiniz. Yürüyüş yapmak için iyi alana sahip  bir yer. kızıl çukur alanına girmenin 3 lira ücreti var.

ÇAVUŞİN KİLİSESİ

Bu kiliseye giriş biraz zorlu dikkatli olmakta fayda var giriş ücreti 8 lira.

VAFTİZCİ YAHYA KİLİSESİ

Bu kilise eski olduğu için  haliyle çok kötü durumda erozyon ve doğa olayları bir çok yerini yıkmış ve duvardaki resimler silinmiş son kalanları da iyi korunuyor. zarar vermemek içi flaş kullanılmıyor.













Disqus Yorumları Yükle

0 yorum